Župa sv. Martina u Ližnjanu

crkve ližnjan

 

O župi

župa ližnjanŽupa svetog Martina, biskupa 

Ližnjan se spominje 990.godine, a kao župa se spominje 1582.godine. Župna crkva sagrađena je 1879.i posvečena je 1881. (biskup Glavina), a obnavljana je 1979. i 1997. godine. Zvonik u sklopu sakristije sagrađen je 1890.godine. Visok je 30 metara i ima 3 zvona od kojih je jedno automatizirano. Župni arhiv čuva se od 1630.godine. Vjeronaučna dvorana nalazi se u župnoj kući. U župi se nalaze dva groblja.

Župna crkva svetog Martina, biskupa u Ližnjanu je trobrodna građevina s povišenim svetištem u neoromaničkomstopa sv martina stilu i sakristijom. U crkvi je šest kamenih oltara. Glavni oltar ima drveni retabl, drveno svetohranište i drveni kip svetoga Martina. Postoji i kip svetoga Martina za procesije. Na prozorima su vitraji rađeni od 1978. do 1980. godine. Godine 2015. postavljena je i otkrivena "Stopa svetoga Martina" kojom Ližnjan postaje dio međunarodne mreže gradova gdje se posebno slavi ovoga sveca.

Majka Božja od Milosti "na Muntu" je crkva sagrađena 1704. godine sa apsidom i triumfalnim lukom. Na njenom mjestu se vjerojatno nalazila još starija crkva. Na pročelju ima ugrađen zvonik visok 10 metara sa dva zvona. U crkvi se nalazi kameni oltar s drvenim svetohraništem.

 crkva na Muntu

Crkva Djevice Marije "od Kuj" u luci ispod Ližnjana je crkva majka božja od kujkoja je sagrađena u 17.stoljeću na mjestu ranije crkve. Crkva je obnavljana 1983., 1996. i 1998. godine. U crkvi je kameni oltar, a u niši je drveni kip BDM s Djetetom. Na tom je mjestu postojala rimska gospodarska zgrada, a od 7. stoljeća je vlasništvo Ravenske Crkve. Ispod poda je otkriven rimski mozaik. Pod je ostakljen i crkvica temeljito obnovljena 1997. i 1998.godine.


Crkveni zbor župe sv. Martina Ližnjan osnovan je 2011. godine pod vodstvom prof. Edit Doblanović. Danas zbor broji oko 30 članova, a vodi ga Manuela Radolović Selmanović. Liturgijskim pjevanjem redovito animira župnu sv. misu nedjeljom u 9.30h, nakon čega se održavajužupa ližnjan probe. Zbor zadnjih nekoliko godina sudjeluje na smotri zborova u Samostanu sv. Franje Asiškog u Puli, nastupa na raznim događanjima u svojoj i drugim župama te često hodočasti zajedno sa ostalim župljanima po različitim svetištima u Hrvatskoj.


Neki svečenici koji su djelovali u župi:

  • Ciceran Ivan - službovao u Ližnjanu od 1953.-1960.godine
  • Domšić Dragan - službovao u Ližnjanu i Šišanju od 1960.-1962.godine.
  • Atilije Krajcar - dugogodišnji ližnjanski župnik. Službovao je u Ližnjanu 20 godina; od 1962.-1982. Umirovljen je 2012.godine i boravi u Svećeničkom domu u Puli.
  • Grah Ivan- dugogodišnji župnik u Ližnjanu; rođen u Cerovlju 1928.godine, zaređen za svećenika 1952. bio je arhivist, član Pulskog kaptola i Kapelan Njegove svetosti. Bio župnik Ližnjana i Šišana od 1982.godine.
  • Mlikota Ivan- župnik u Ližnjanu 0d 2009. do 2013.godine
  • Zović Josip- župnik u Ližnjanu od 2013.-2015. nakon čega je umirovljen.
  • Milovan Milan- župnik u Ližnjanu od 2015.-2018. nakon čega je umirovljen.

U međuvremenu vlč. I. Prodan je dva puta bio imenovan upraviteljem župe.

Sadašnji župnik:

župa ližnjanVlč. Hrvoje Okadar, svećenik je već jedanaest godina i nakon službe kapelana u Buzetu, godine 2010. imenovan je župnikom Hreljića i Filipane. Završio je teološko-filozofski studij u Sjemeništu „Redemptoris Mater“ u Puli, gdje dolaze mladići iz neokatekumenskih zajednica iz cijelog svijeta. Vlč. Hrvoje proveo je svoje djetinjstvo u Bugojnu, u Bosni i Hercegovini, iz kojega je morao kao dijete zbor ratnih zbivanja prebjeći sa svojom obitelji u Makarsku. Tamo upoznaje neokatekumenske zajednice u župi sv. Marka i nakon nekoliko godina otkriva svoj poziv na svećeništvo. Iskustvo neokatekumenske zajednice pomoglo mu je i danas mu pomaže da može rasti u vjeri, otkrivati Božju ljubav i da ono što prima može prenositi svojim župljanima. Dolazi u Istru 1998. godine. Boraveći u sjemeništu završava srednju školu i nastavlja fakultet.

Uz službu župnika u Hreljićima i Filipama jedno vrijeme je imenovan i župnikom u Marčani i Loboriki gdje je svojim zalaganjem u suradnji sa župljanima i lokalnim vlastima djelovao na duhovnoj i materijalnoj obnovi toga kraja.

Župa Hreljići je istovremeno i vjernicima vrlo drago svetište Gospe od Zdravlja, koje je za vrijeme službe vlč. Hrvoja temeljito obnovljeno. Prve nedjelje Marijanskog mjeseca listopada obilježava se svetkovina Majke božje od Zdravlja. Mjesto je to posjeta više tisuća hodočasnika iz cijele Istre.

Od kolovoza ove godine vlč. Hrvoje Okadara imenovan je župnikom Medulina i Ližnjana. Kao svakog mladog svećenika njegova vizija rada na župi uvijek obuhvaća duhovni i materijalni aspekt. Naravno, shodno svećeničkoj formaciji koju je primio vlč. Okadar usmjeren je na navještaj Božje ljubavi prema svakom čovjeku.